Bayram yaklaşıyor… Adı “Şeker Bayramı.” Ama ortada ne şekerin tadı kaldı ne de bayramın eski huzuru. Çünkü artık vatandaş için bayram, sevinçten çok hesap kitap demek. Market market dolaşıp “en ucuz nerede?” diye araştırmak demek.
Evet, yanlış duymadınız… Bayram şekeri almak bile ciddi bir bütçe meselesine dönüştü. İnsanlar çocuklarına bir avuç şeker alabilmek için etiketleri tek tek karşılaştırıyor. Bu tabloyu görüp de “her şey yolunda” diyebilecek biri var mı?
Vatandaş fiyat kovalamaktan yorulmuş durumda. Peki ya yetkililer?
Gıda denetimlerinde boy gösterenleri görüyoruz. Son kullanma tarihi geçmiş mi, hijyen kurallarına uyuluyor mu… Bunlar elbette önemli. Ama sorulması gereken asıl soru şu:
Serbest piyasada kafasına göre fiyat belirleyenler denetleniyor mu?
Açık konuşmak gerekirse, ben bu konuda ne etkili bir çalışma gördüm ne de ciddi bir sonuç duydum.
Bitlis’te zaman zaman yükselen “fahiş fiyat” şikayetleri artık daha sık duyuluyor. Bu sesler kulak ardı edilecek gibi değil. Sayın yetkililere buradan açık bir çağrıdır: Çıkın sahaya, gerçek denetimi yapın. Masa başından değil, doğrudan vatandaşın yaşadığı yerden görün durumu.
Geçtiğimiz günlerde birkaç vatandaşla yaptığım sohbet, aslında meselenin ne kadar derin olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Ramazan boyunca evlerine yardım kolileri ulaşan aileler var. Gönderenlerden Allah razı olsun diyorlar. Ama ardından ekliyorlar:
“Bizim en çok ihtiyacımız nakit para… Evimize et alamıyoruz.”
Şimdi soruyorum: Et alamayan bir aile, uçuk fiyatlı bayram şekerini nasıl alacak?
Bayram şekeri sadece bir örnek… Bayram geçer, şeker raflarda kalır. Ama hayat pahalılığı kalmaya devam eder. Asıl mesele de tam olarak bu. Sadece dönemsel değil, genel bir fiyat politikası sorunu ile karşı karşıyayız.
Bugün bir iki market gezip etiket kontrol etmekle bu iş çözülmez. Vatandaş artık göstermelik değil, gerçek ve ciddi bir denetim görmek istiyor. Adaletli bir piyasa, ulaşılabilir fiyatlar istiyor.
Zülfi yare dokunmak bazen rahatsız eder, evet.
Ama bazı gerçekler de ancak bu şekilde görünür hale gelir.
Bayram Sevincine Zam Engeli
Serkan Olcay
Yorumlar