Bitlis Barosu, Güroymak Kaymakamlığı tarafından avukatların hükümet konağı girişinde X-Ray cihazından geçirilmek istenmesine sert tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın hukuka aykırı olduğu belirtilerek derhal son verilmesi çağrısında bulunuldu.
Edinilen bilgilere göre, Güroymak Adliyesi’nin de içerisinde bulunduğu hükümet konağında bir süredir Kaymakamlık talimatıyla avukatların X-Ray cihazından geçirilmesi yönünde bir uygulama başlatıldı. Konunun diyalog yoluyla çözülmesi amacıyla Bitlis Barosu tarafından 11 Mart 2026 tarihinde Güroymak Kaymakamlığı’ndan randevu alındı.
Randevu kapsamında Baro Başkan Yardımcısı Av. Emin Acar ve Baro Genel Sekreteri Av. Raci Erkoç hükümet konağına giderek Kaymakam ile görüşmek istedi. Ancak girişte görevli kolluk personeli tarafından yönetim kurulu üyelerinin X-Ray cihazından geçmeleri istendi.
Baro yetkilileri bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve konuyu görüşmek üzere randevu aldıklarını belirtmesine rağmen, Kaymakamlık özel kalemi ile yapılan görüşmenin ardından Kaymakamın talimatıyla X-Ray cihazından geçmeyi kabul etmeyen baro yöneticilerinin binaya alınmadığı ifade edildi.
Bitlis Barosu tarafından yapılan açıklamada, Kaymakamlığın bu tutumunun kurum nezaket kurallarıyla bağdaşmadığı belirtilerek, yönetim kurulu üyeleri şahsında baro başkanlığına yönelik sergilenen tavrın şiddetle kınandığı vurgulandı.
Ayrıca hükümet konağı girişinde bazı meslek gruplarının cihazdan geçirilmeden içeri alınırken, bazı kişilerin ise cihaza yönlendirildiğinin gözlemlendiği belirtilerek uygulamanın keyfi olduğu ifade edildi.
Baro açıklamasında, güvenlik gerekçesiyle yapılan bu tür uygulamalarda ilk muhatap olarak avukatların gösterilmesinin, avukatlık mesleğinin kriminal bir meslek gibi görülmesinin yansıması olduğu kaydedildi.
Bitlis Barosu, Güroymak Kaymakamlığı tarafından avukatlara yönelik gerçekleştirilen uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, yargının üç temel unsurundan biri olan avukatlık mesleğinin suçla ilişkilendirilemeyeceğini vurguladı.
Açıklama, “Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleriyle sona erdi.
Bitlis Barosu’ndan Güroymak Kaymakamlığı’na Sert Tepki: “Avukatlara X-Ray Dayatması Hukuka Aykırı”
Bitlis Barosu, Güroymak Kaymakamlığı tarafından avukatların hükümet konağı girişinde X-Ray cihazından geçirilmek istenmesine sert tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın hukuka aykırı olduğu belirtilerek derhal son verilmesi çağrısında bulunuldu.
Muhabir: Gönül OLCAY
Yorumlar





