Boykot kültürü evet yanlış duymadınız. Boykot etmek edebilmek bir düzene karşı duruş gösterebilmek bence bir kültürdür. Kıymetli okurlarım hem de çok önemli bir kültür.
Hepimiz canla başla çalışıp yaşamsal faaliyetlerimizin devam etmesi için marketlerden, mağazalardan ve bir çok iş yerinden alışveriş yapıyoruz. Bazen de tamamen kişisel zevklerimiz için alışverişlerimizi yapmaktayız.
Ama bu alışverişler ülkemizde gün geçtikçe canımızı sıkıyor sıktıkça da açıkçası sanki daha çok alışveriş yapıyoruz.
Bir marketin ya da mağazanın bir ürüne zam yapacağını duyduğumuz zaman hemen koşup koli koli,2’şer 3’er ürünlerden alıp stok yapıyoruz. Sanki aldığımız ürün bitmeyecekmiş gibi.
Aslında kendi kendimizin ayağına sıkıyoruz.
Arz talep meselesini bir çoğumuz bilir. Hele ki Ekonomi okuyanlar daha çok hakimdir konuya.
Bir mala olan talep artarsa o malın fiyatı artar. Ya da tam Tersi bir mala olan talep azalırsa o malın fiyatı düşer.
Kıymetli okurlarım Cumartesi günü ulusal bir haber sitesinin sayfalarında gezinirken Hırvatistan’da yaşanan bir olay dikkatimi çekti.
Hırvatistan’da vatandaşlar, yüksek fiyatlar ve pahalılık nedeniyle mağazaları, süpermarket zincirlerini ve benzin istasyonlarını boykot etti. Sabah saatlerinden itibaren tüm gün mağazaları, market zincirlerini ve benzin istasyonlarını boykot etti.
Bir sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde sosyal medya üzerinden örgütlenen vatandaşlara, tüketiciyi koruma dernekleri ve siyasi partiler de destek verdi.
Peki Ne Oldu?
Ülke tarihinde ilk kez böyle bir boykot organize edilmişti. Genel tüketici boykotu nedeniyle marketler, mağazalar, süper market zincirleri ve benzinlikler bomboş kaldı ve yapılan zamlar geri çekildi. Geri çekilmesine çekildi ama vatandaşlar 2. Ve 3. Gününde de alıveriş yapmadı.
Ama kimse alışveriş yapmadı diye de ölmedi…
Peki biz ölür müyüz? Alışveriş yapmasak…
Hayır ölmeyiz hatta cebimize ekonomimize fayda bile sağlarız.
Geçtiğimiz günlerde Kıymetli Cumhurbaşkanımızın şu sözü aklıma geldi. “Fırsatçılık yapanlara karşı en büyük kozumuz, satın almama özgürlüğünü kullanmaktır.”
Bizlerde her asgari ücret zammı öncesi, sonrası, zam yapılan gece etiketleri değiştiren zincir marketleri, mağazaları ya da gün aşırı akaryakıta gelen zamları boykot edersek bence hepimiz karlı çıkabilir.
Bizler boykot yaparak, istemediğimiz düzen ve fiyatlara karşı duruş sergileyebiliriz…
Kalın Sağlıcakla…