5 TL VE 50 TL İÇİN DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasadaki 5 TL ve 50 TL banknotlarla ilgili yeni bir duyuru yayımladı. Buna göre E9 Emisyon Grubu kapsamında VIII. tertip 5 TL ile IX. tertip 50 TL banknotlar 11 Eylül 2026 tarihinden itibaren tedavüle çıkarıldı.

Yeni banknotların dolaşıma girmesiyle birlikte gözler, vatandaşların günlük alışverişlerde kullandığı bu paralarda neyin değiştiğine çevrildi.

DEĞİŞİKLİK BANKNOTLARIN İMZALARINDA

TCMB'nin açıklamasına göre yeni tertiplerde asıl farklılık imza bölümünde ortaya çıkıyor.

Her iki banknotta da TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan'ın imzası bulunurken, Başkan Yardımcısı imzaları yeniden düzenlendi. Yeni 50 TL'lerde Başkan Yardımcısı Dr. Gazi İshak Kara'nın, yeni 5 TL'lerde ise Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Özkul'un imzası yer alacak.

PARALARIN GÖRÜNÜŞÜ DEĞİŞMEDİ

Yeni tertip banknotların piyasaya çıkması, 5 TL ve 50 TL'nin tasarımının tamamen değiştiği anlamına gelmiyor.

Merkez Bankası, yeni banknotların boyut, ön ve arka yüz kompozisyonu, genel nitelik ve görünüm açısından önceki tertiplerle tamamen aynı olduğunu bildirdi.

Bu nedenle vatandaşların karşılaşacağı temel farklılık, banknotun üzerindeki imza kısmında olacak.

ESKİ 5 TL VE 50 TL'LER NE OLACAK?

Kararın en çok merak edilen bölümü ise eski banknotlarla ilgili.

Önceki tertip 5 TL ve 50 TL'ler geçerliliğini koruyacak. TCMB, yeni tertip banknotların eski tertiplerle birlikte tedavül edeceğini açıkladı.

Yani vatandaşların cüzdanında bulunan eski 5 TL ve 50 TL'leri değiştirmek için herhangi bir işlem yapmasına gerek bulunmuyor.

YENİ VE ESKİ BANKNOTLAR BİRLİKTE KULLANILACAK

11 Eylül itibarıyla yeni tertiplerin dolaşıma girmesiyle birlikte piyasada farklı imzalara sahip 5 TL ve 50 TL banknotlar görülebilecek.

Buradaki önemli nokta, yeni banknotların eski paraların yerine geçerek onları geçersiz hale getirmemesi. TCMB'nin açıklamasına göre iki tertip de aynı dönemde tedavülde bulunacak.

Yorumlar
Editör Hakkında