Bitlis’in Tatvan ilçesinde biraraya gelen Vangölü Aktivistleri Derneği ile Tatvan Su Aktiviteleri ve Koşu Gurubu üyeleri, Van Gölü’nün korunmasına yönelik taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyurabilmek için göl üzerinde pankart açtılar.
Van Gölü’nün temiz tutulması, korunması ve en iyi haliyle gelecek nesillere bırakılması amacıyla Van Gölü Alan Başkanlığı kurulmasını istediklerini belirten doğaseverler ve aktivistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi.

Tatvan sahilinde toplanan gurup “Van Gölü’nün geleceği için Van Gölü Alan Başkanlığı istiyoruz” yazılı afiş açtıktan sonra sup ve kanolarla göle girdi. Gölde bir süre su sporu yapan gurup “Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın”, “Van Gölü Alan Başkanlığı istiyoruz” sloganı attı.
Gurup adına gazetecilere açıklama yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Kurucu Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü’nün korunması ve temiz tutularak gelecek nesillere aktarılması amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Özel, şöyle konuştu;

“Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yıldönümü münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımız bu hafta Van Gölü kıyısındaki Ahlat ilçemizde olacak. Kutlamalar büyük bir coşkuyla gerçekleşecek ve bizler de bir talebimizi dillendirmek ve Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurabilmek için bugün burada genç arkadaşlarımızla birlikte etkinlik yapıyoruz. Van Gölü’nden bir mesaj vermek istiyoruz. Van Gölü Bitlis ile Van illerinin yanı sıra çevresindeki birçok belediye ile yaklaşık bir buçuk milyon insanın kullanımına rağmen eşsiz güzellikte bir yerdir. Aslında bu kadar kullanım ve çok sayıda kurum ile kuruluş sorumluluğunda olması dolayısıyla yönetilmesi oldukça zor görünüyor. 3 bin 800 kilometre karelik bir alanın sadece belediyeler ve valilikler tarafından yönetilmesi ve kullanılması oldukça zor görünüyor. Burası kapalı bir havzadır ve gerek iklimden, gerek çevresel insan etkenlerinden dolayı maalesef gün geçtikçe kirleniyor. Buradaki talebimiz bunun tek elden yönetilmesidir. Tıpkı Kapadokya örneği gibi Van Gölü’nün de bir alan başkanlığıyla yönetilmesi.
Bütün alanın ve havzanın tarihiyle, kültürüyle, doğal yapısıyla, içerisindeki İnci Kefali kalık türü ve çevresindeki kuş türleriyle bir bütün olarak hem turizme açılması, hem de bir elden yönetilmesini biz buradan talep ediyoruz. Bu etkinliği biz sporcu ve doğasever arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Buradan tekrar Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz ve öncelikle hoş geldiniz, şeref verdiniz, her sene sizler de bu maviliğe ve bu güzelliğe şahitlik ediyorsunuz. Bu maviliği, bu güzelliği çocuklarımıza bırakabilmemiz için bir elden yönetilmesi gerekiyor ve bizler de bu talebimizi buradan arz ediyoruz.”
Yaz ayları boyunca Van Gölü’nde su sporları yaptıklarını söyleyen sporcu gençlerden Eyüpcan Subaşı da, Van Gölü Alan Başkanlığı’nın kurulmasını istediklerini belirtti.
Doğasever gençlerden Dilara Günbay ise, “Bugün burada Van Gölü’nü ve çevreyi korumak adına bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Gölümüzün kirlenmesini istemiyoruz ve korunmasını istiyoruz” dedi.
Gençlerden ve çocuklardan oluşan yaklaşık 50 kişilik gurup etkinlik sonrası göl kıyısında çevre temizliği yaptı.





