Afrika kökenli göçmen kelebek türlerinden Beyaz Öncü Kelebeği (Belenois aurota), Bitlis’in Tatvan ilçesinde görüntülenerek kentteki kelebek türleri listesine ilk kez eklendi.
Tatvan’da arazi taraması yapan doğa fotoğrafçıları Oktay Subaşı ve Nusret Altan, Türkiye’nin daha önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı illerinde kaydedilen Beyaz Öncü Kelebeği’ni fotoğraflayarak kayıt altına aldı.
Sıcak iklimleri seven ve Afrika’dan göç ettiği bilinen tür, Türkiye’de daha önce Siirt, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır’da gözlemlenmişti. Tatvan’daki yeni gözlemle birlikte Beyaz Öncü Kelebeği, Bitlis’in kelebek türleri listesine de dahil edildi.
İlk Kez Görüntülendi
Tatvanlı doğa fotoğrafçısı Nusret Altan, arazi çalışması sırasında fotoğrafını çektiği kelebeğin farklı ve dikkat çekici bir tür olduğunu daha sonra öğrendiğini belirtti. Altan, çektiği görüntüyü kelebekler konusunda uzman bir arkadaşına gösterdiğinde türün göçmen bir kelebek olduğunu ve Bitlis’te ilk kez kaydedildiğini öğrendiğini söyledi.
Doğa fotoğrafçısı ve kelebek gözlemcisi Oktay Subaşı da Tatvan’daki gözlem sırasında karşılaştıkları türün kendileri açısından önemli bir keşif olduğunu ifade etti.
Subaşı, Beyaz Öncü Kelebeği’nin Afrika kökenli göçmen türlerden biri olduğunu belirterek, türün daha önce Siirt, Şırnak, Batman ve Diyarbakır gibi illerde kaydedildiğini ancak Bitlis’te daha önce karşılaşılmadığını aktardı.
İklim Değişikliğine Dikkat Çekti
Beyaz Öncü Kelebeği’nin Bitlis’te ilk kez kayda geçirilmesinin bölgedeki biyolojik çeşitliliğin ortaya çıkarılması açısından önemli olduğu belirtildi.
Oktay Subaşı, farklı kelebek türlerinin daha önce görülmedikleri bölgelerde ortaya çıkmasının iklim değişikliğinin doğadaki etkilerini takip etmek açısından da dikkat çekici olduğunu söyledi.
Uzmanlar ve doğa gözlemcileri tarafından yapılan bu tür arazi çalışmalarının, bölgedeki canlı çeşitliliğinin belgelenmesine ve türlerin yayılım alanlarındaki değişimlerin izlenmesine katkı sağladığı değerlendiriliyor.





