Bitlis’in Adilcevaz ilçe sınırlarında bulunan Süphan Dağı eteklerindeki Sütey yaylasında Bitlis Eren Üniversitesi tarafından tarihi izler aranıyor. Saha çalışmaları kapsamında bölgeye giden Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis ve bölgesindeki kültürel mirasın ortaya çıkarılarak, korunması için tedbirler alınmasını için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Adilcevaz’ın kuzeybatısında yer alan Süte Depresyonu’nda gerçekleştirdiği arazi çalışmasıyla bölgenin tarihi derinliklerine ışık tutmayı hedefliyor. Çalışmaların yapıldığı alana giden Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’aSanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Buğrul, Turizm İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Fatih Adıgüzel, Öğr. Gör. Aslı Deniz Adıgüzel ve Adilcevaz Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol’da eşlik etti.
Bölgede drone destekli inceleme yapan ekipler, Süphan Volkanının batısına tekabül eden Süte Depresyonu’ndaki saha çalışmasında yüzey araştırmalarıyla gerçekleştirdi. Elde edilen görüntülerle bölgenin geçmişine dair izler tespit etmeye çalıştılar.
Kültürel mirasın korunması hedeflendiği çalışmalarda tarihi dokunun korunması ve kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılması amacıyla böyle bir çalışma yapıldığı vurgulandı. Adilcevaz’ın turizm potansiyelini de artırmayı amaçlıyor. Bitlis Eren Üniversitesi tarafından sağlanan bilimsel destekle, elde edilen bulgular doğrultusunda daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması ve tarihi yapıların koruma altına alınmasına yönelik projeler planlanıyor.
Çalışmalar hakkında konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis Eren Üniversitesi’nin turizm alanında ihtisas üniversitesi kimliğiyle bu çalışmalara katkı sunduğuna dikkat çekerek şunları konuştu:
“Üniversitemiz, turizmde ihtisaslaşmış bir eğitim kurumu olarak bölgenin kültürel ve tarihi mirasını korumak ve tanıtmak amacıyla önemli projelere öncülük ediyor. Adilcevaz Süte Depresyonu’nda yürüttüğümüz bu araştırma, hem akademik bilgi birikimimizi bölgeye aktarma hem de turizmin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunma amacını taşıyor. Amacımız, bu tür saha çalışmalarıyla Bitlis ve çevresindeki zengin kültürel mirası bilimsel olarak ortaya koymak ve turizme kazandırmak. Bölge halkının desteği ve üniversitemizin akademik gücüyle, bu yörenin sahip olduğu değerleri tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz.”