Bitlis’te Okullara Gönderilen Kömürlerle İlgili İYİ Parti’den Dikkat Çeken İddialar
Bitlis’te Okullara Gönderilen Kömürlerle İlgili İYİ Parti’den Dikkat Çeken İddialar
İçeriği Görüntüle

Tarım ve Orman Bakanlığının okul kantinlerinde satılan gıdalara yönelik düzenlemesiyle Beslenme Skoru uygulaması mevzuata eklendi. Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle, ürünlerin beslenme profillerini gösteren A, B ve C skorlarına ilişkin hükümler düzenlenirken bazı gıdaların skorları uygun olsa bile okullarda satışına izin verilmeyecek.
Okul Gıdası Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklik kapsamında, mevcut okul gıdası logosunun yanı sıra Beslenme Skoru da uygulamaya dahil edildi. Gıdaların enerji değerleri, besin ögeleri, diğer bileşenleri ve üretim süreçleri dikkate alınarak hesaplanacak skor, ürünlerin beslenme özelliklerini harfler ve renkler aracılığıyla gösterecek.
Beslenme Skoru uygulamasında kullanılacak kriterler Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Okul gıdalarının uygunluğu da bu kriterler doğrultusunda değerlendirilecek. Belirlenen ölçütlerin ilgili bakanlıkların internet sitelerinde yayımlanması öngörülüyor.
Yeni düzenlemede okul kantinlerinde satışı yapılabilecek ürünlere ilişkin sınırlamalar da yer aldı. Okul gıdası onayı iptal edilen veya Sağlık Bakanlığı tarafından okul ortamında satılması uygun bulunmayan ürünler, A, B ya da C Beslenme Skoru alsalar dahi okullarda satışa sunulamayacak.
Söz konusu düzenleme, resmî ve özel okullarda faaliyet gösteren kantin, kafeterya, yemekhane, büfe ve çay ocaklarını kapsıyor. Böylece ürünlerin yalnızca beslenme skoru değil, okul gıdası mevzuatına uygunluğu da satış açısından belirleyici olacak.
Tebliğde okul gıdası onayının iptal edileceği durumlar da yeniden düzenlendi. Onaylı ürünün üretiminin, ithalatının veya piyasaya arzının sona ermesi halinde ilgili onay iptal edilecek. Ayrıca onay sahibi işletmenin devredilmesi ya da kapatılması durumunda da okul gıdası onayı geçerliliğini yitirecek.
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğin hükümleri, ilgili üç bakanlık tarafından yürütülecek. Yeni düzenlemeyle okul kantinlerinde satılan gıdaların beslenme özelliklerinin değerlendirilmesi ve okul gıdası standartlarının uygulanması hedefleniyor.

Muhabir: Volkan SUSEM