Bitlis’in Tatvan ilçesinde buluşan 70 kişilik doğasever ve dağcı grubu, Nemrut Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirerek Nemrut Kalderası içerisinde yaklaşık 40 kilometrelik parkuru tamamladı. Etkinlikle, yeni milli park statüsüne kavuşan Nemrut Kalderası’nın doğal güzellikleri ve turizm potansiyeline dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı kararıyla 19 Ağustos 2026’da Türkiye’nin 53’üncü milli parkı ilan edilen Nemrut Kalderası, düzenlenen doğa etkinliğiyle yeniden gündeme geldi. Bitlis Nemrut Jeopark Spor Kulübü tarafından organize edilen Nemrut Dağı zirve tırmanışı ve Nemrut Kalderası Milli Parkı çanak yürüyüşüne Türkiye Dağcılık Federasyonu, AKUT Arama Kurtarma, Hak Arama Kurtarma gönüllüleri, Nemrut Jeopark Derneği ile Ahlat Doğa ve Kültür Derneği destek verdi.

Tatvan’da bir araya gelen grup, etkinliğin ilk bölümünde 2 bin 800 metre rakımlı Nemrut Dağı zirvesine tırmandı. Zirve tırmanışının ardından Nemrut Kalderası içerisindeki çanak yürüyüşüne geçen doğaseverler, yaklaşık 40 kilometrelik zorlu parkuru 12 saatte tamamladı.

Etkinliğe katılan doğaseverler, Nemrut Kalderası’nın milli park ilan edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, bölgenin gelecekte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını istediklerini belirtti. Katılımcılar, Nemrut’un sahip olduğu doğal ve jeolojik değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması gerektiğine vurgu yaptı.

Bitlis Nemrut Jeopark Spor Kulübü Başkanı Cemal Yıldırım, etkinliğin gönüllülerden oluşan 70 kişilik bir grupla gerçekleştirildiğini söyledi. Nemrut Dağı zirve tırmanışı ile kaldera içerisindeki yürüyüşü yaklaşık 40 kilometrelik parkurda tamamladıklarını belirten Yıldırım, organizasyonla bölgenin doğal güzelliklerine ve turizm potansiyeline dikkat çekmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Nemrut Kalderası’nın milli park ilan edilmesinin bölgenin tanıtımı açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Yıldırım, Nemrut’un dağcılık, su sporları ve doğa yürüyüşleri başta olmak üzere farklı turizm faaliyetleri açısından önemli bir merkez haline gelebileceğini belirtti.

Etkinliğe katılan Benan Gür de organizasyonun yalnızca bir dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşünden ibaret olmadığını söyledi. Gür, Nemrut Kalderası’nın milli park ilan edilmesi nedeniyle toplu şekilde teşekkür etmek ve bölgenin eşsiz doğal güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla etkinliğe katıldıklarını ifade etti.

Doğaseverlerden Erdoğan Özkılıç ise 70 kişilik ekiple zirve tırmanışı gerçekleştirdiklerini ve ardından kaldera içerisinde çanak yürüyüşü yaptıklarını belirtti. Özkılıç, zirveden Nemrut Krater Gölü’nün yanı sıra sıcak ve soğuk göller ile göldeki adacıkları ve çevredeki manzaraları izleme fırsatı bulacaklarını söyledi.

Van Gölü’nde Gençler MicroROV’larla Derinlikleri Keşfedecek
Van Gölü’nde Gençler MicroROV’larla Derinlikleri Keşfedecek
İçeriği Görüntüle

Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemleri aldığı etkinlik, profesyonel dağcılar ve arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonunda gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 kilometrelik dağ tırmanışı ve zirve yürüyüşü, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan 12 saatte tamamlandı.

Dünyanın ikinci, Türkiye ve Avrupa’nın ise en büyük krater gölünün bulunduğu Nemrut Kalderası, sahip olduğu jeolojik oluşumları, gölleri ve doğal manzaralarıyla Bitlis’in önemli turizm değerleri arasında gösteriliyor. Bölge, daha önce Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında “Mükemmeliyet Ödülü”ne de layık görülmüştü.

Kaynak: İHA