Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mehmet Fatih Tançalan ve bağlantılı şüphelilere yönelik yürütülen kara para aklama soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Antalya’daki bir iş yerinde 1 milyar 541 milyon 395 bin TL tutarında para ele geçirilirken, İstanbul’da daha önce bulunan dövizlerle birlikte ele geçirilen paraların açıklanan TL karşılığı yaklaşık 2,5 milyar TL’ye ulaştı. Soruşturma kapsamında ele geçirilen dövizlerin bir kısmının sahte olabileceği iddiası üzerine inceleme başlatıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçuna ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Mehmet Fatih Tançalan’ın yönettiği değerlendirilen yapılanmaya yönelik çalışmalar genişletildi. Soruşturmada tutuklanan Hakkı Doğan’ın ifadesi doğrultusunda Antalya’daki bir iş yerinde arama gerçekleştirildi. Aramada 1 milyar 541 milyon 395 bin TL tutarında para bulundu. Ele geçirilen paraların kaynağının, gerçeklik durumunun ve soruşturma konusu suçlarla bağlantısının belirlenmesi için incelemelerin sürdüğü bildirildi.
Soruşturmanın önceki aşamasında, 26 Eylül 2026 tarihinde İstanbul’da iki otomobilde yapılan aramalarda 16 milyon 440 bin avro ve 700 bin ABD doları ele geçirilmişti. Söz konusu dövizlerin o dönemki kur üzerinden yaklaşık 934 milyon TL değerinde olduğu açıklanmıştı. Antalya’da bulunan paralarla birlikte, açıklanan TL karşılıkları üzerinden hesaplanan toplam tutar 2 milyar 475 milyon 395 bin TL’ye yükseldi.
Soruşturmada ele geçirilen dövizlerin bir bölümünün sahte olabileceğine ilişkin iddialar da incelemeye alındı. Banknotların ne kadarının sahte olduğunun ve olası kullanım alanlarının belirlenmesi için çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Bu bulgunun, şüphelilerin yüksek miktarda nakit para göstererek kişilerden para aldığı yönündeki iddialar açısından da araştırıldığı belirtildi.
Soruşturmanın, Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran bir kişinin şikâyeti üzerine başlatıldığı öğrenildi. Müşteki, kaynağı belirsiz paraların yasa dışı yöntemlerle Türkiye’ye getirildiğini ve ülke içinde transfer edildiğini öne sürdü. Şikâyetçi ayrıca Mehmet Fatih Tançalan’ın görüntülü görüşmeler sırasında kendisine yüksek miktarda nakit para göstererek güvenini kazandığını ve bu yolla kendisinden para aldığını iddia etti.
Hakkında yakalama kararı bulunan Hakkı Doğan’ın yakalanmasının ardından verdiği ifadede, Tançalan’ın yurt dışından yasa dışı yollarla getirildiği öne sürülen paraların ülke içindeki transferlerinde rol aldığını ileri sürdüğü belirtildi. Doğan’ın, çeşitli kişilere yüksek miktarda döviz gösterilerek para transferi yapıldığı izlenimi oluşturulduğunu ve bu yöntemle kişilerden para alındığını anlattığı kaydedildi.
Hakkı Doğan’ın paraların bulunduğu yerleri göstermeyi kabul etmesi üzerine İstanbul’da iki otomobilde arama yapıldı. Operasyonda milyonlarca avro ve ABD dolarının yanı sıra suçta kullanıldığı değerlendirilen iki otomobil de ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen Doğan, çıkarıldığı sulh ceza hâkimliğince tutuklandı. Elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda soruşturmanın kapsamı genişletildi.
Mehmet Fatih Tançalan’ın yönettiği değerlendirilen yapılanmaya yönelik 6 Ekim 2026 tarihinde Ankara merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 10 şüpheli yakalandı. 9 Ekim’de sulh ceza hâkimliğine sevk edilen şüphelilerden İzzet Karataş, Oğuzhan İkiz, Zeynalabedin Tançalan, Ferhat Polat, Nilgün Oya, Ramazan Tuğay, Cemal Kuru ve Ozan Demirel tutuklandı. Fatmanur Tançalan hakkında ise adli kontrol kararı verildi.
Soruşturma kapsamında daha önce tutuklanan Hakkı Doğan ile birlikte tutuklu şüpheli sayısının 9’a yükseldiği bildirildi. Çağla Öz Tançalan, Muhammet Sait Tançalan ve Emine Çakaner’in de aralarında bulunduğu diğer şüphelilerle ilgili incelemelerin sürdüğü belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, ele geçirilen nakit paraların kaynağı, transfer yöntemleri, dövizlerin gerçeklik durumu ve şüphelilerin finansal bağlantıları araştırılıyor. Şüphelilerin benzer yöntemlerle başka kişileri mağdur edip etmediğinin belirlenmesi için de çalışmalar devam ediyor. Soruşturmayla ilgili yeni bulguların yapılacak incelemelerin ardından netlik kazanması bekleniyor.
Güncel
Asayiş
Bitlis
Ekonomi
Tatvan
Güroymak
Adilcevaz
Kara Para Soruşturmasında 2,5 Milyar TL’lik Nakit Ele Geçirildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Mehmet Fatih Tançalan ve bağlantılı şüphelilere yönelik yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Daha önce İstanbul'da iki araçta 16 milyon 440 bin avro ve 700 bin dolar ele geçirilen soruşturmada, bu kez Antalya'daki bir iş yerinde 1 milyar 541 milyon 395 bin TL tutarında para bulundu. Böylece operasyonlarda ele geçirilen paraların açıklanan TL karşılıkları üzerinden hesaplanan nominal toplamı yaklaşık 2 milyar 475 milyon TL'ye ulaştı. Ele geçirilen dövizlerin bir bölümünün sahte olduğuna ilişkin bilgiler üzerine inceleme başlatıldı. Ankara merkezli 5 ilde düzenlenen son dalga operasyonda 10 şüpheli yakalanırken, 8'i tutuklandı.
Kaynak: İHA
Yorumlar




