Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından açıklanan 2025 yılı faaliyet raporu, bölgedeki yargı yükü ve karar süreçlerine ilişkin dikkat çeken verileri ortaya koydu. Rapora göre, yıl boyunca Ceza Daireleri 21 bin 232, Hukuk Daireleri ise 12 bin 860 dosyayı karara bağladı.
Faaliyet raporunun sunuş bölümünde değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, mahkemenin 2025 yılı itibarıyla Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars ve Tunceli’deki toplam 48 adliyeden gelen istinaf başvurularını değerlendirdiğini belirtti. Bingül, yıl sonu itibarıyla mahkemede 9 Ceza Dairesi ve 6 Hukuk Dairesinin aktif olarak görev yaptığını ifade etti.
Başsavcılık bünyesinde 1 başsavcı vekili ve 7 savcının görev yaptığını aktaran Bingül, faaliyet yılı içerisinde Ceza Dairelerinde gerçekleştirilen 810 duruşmaya katılım sağlandığını vurguladı.
Ceza dairelerince karara çıkarılan 21 bin 232 dosyadan 21 bin 4’ünün Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “görüldü” işlemi yapıldı. Ayrıca 311 dosya temyiz edilerek Yargıtay’a gönderildi.
Öte yandan, 7035 sayılı kanun kapsamında yapılan incelemelerde toplam 921 dosyada itiraz değerlendirmesi gerçekleştirildi. Bu dosyalardan 765’inde itiraz talebi reddedilirken, 156 dosyada ise ilgili ceza dairesi kararına itiraz edildi. Yapılan itirazların 106’sı kabul edilirken 41’i reddedildi, 9 dosyada ise inceleme süreci devam ediyor.




