Bitlis’in de içinde yer aldığı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) en geri illerin içinde yer aldığı TRB2 Bölgesinin analizini çıkardı.
Bitlis Van, Hakkari ve Muş illerini kapsayan TRB2 Bölgesinde “TRB2 Bölgesi 2014-2023 Bölge planı Gelişim ekseni” diyagramı oluşturuldu. Kuruluş amacının ve hizmetlerinin yer aldığı ilk bölümde Bitlis ve diğer 3 ilin analizleri yer aldı.
Yapılan analizler ve haritaları aşağıda yer alıyor;
“Bölge planları 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruşu, Koordinasyonu ve görevleri hakkında kanun ve 3194 sayılı imar ile ülke genelinde 26 düzey 2. bölgesi kapsamında bölgesel gelişmişlik farklarını azaltma öngörüsü ile tanımlanmış temel politika belgeleridir. TRB2 bölgesi (Bitlis, Van, Hakkari ve Muş) bahsi geçen 26 düzey 2 bölgesinden biri olup SEGE 2011 yılı illerin gelişmişlik sıralamasına göre Türkiye’nin en geri kalmış illerinden oluşmaktadır. TRB Bölgesi 2014-2023 Bölge planı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından bölge mukayeseli üstün olduğu ve ülke ortalamasının altında kaldığı alanların tespit edilmesi ve desteklenmesi amacıyla hazırlanmıştır.”
“TRB2 BÖLGESİ 2014-2023 BÖLGE PLANI GELİŞİM EKSENİ” DİYAGRAMI OLUŞTURULDU
Plan hazırlığı esnasında oluşturulan Mevcut Durum Analizi sonuçları doğrultusunda bölgenin kalkınma sürecini tanımlayan aşağıdaki “TRB2 Bölgesi 2014-2023 Bölge planı Gelişim ekseni” diyagramı oluşturulmuştur. Diyagram Bölge Planı’nın mantıksal çerçevesini oluşturmakla birlikte 2023 hedeflerine ulaşmada rehber niteliğinde olan bir kalkınma senaryosu olarak tasarlanmıştır. Diyagram, özet olarak bölgenin problem odağını oluşturan güçlü ekseni-kırsal alanın fazlalığı ile kentleşmemiş bir mekanı bilgi ve üretim sermayesini kazanamamış atıl bir toplumu ve tarımsal faaliyetlerini imalata çevirmeyen ekonomiyi, ifade etmektedir. Bu eksenlerin her biri kendi içinde odaktan dışa doğru etaplanıp optimize formuna ulaşmakla birlikte eksenler arasındaki oklar eksenlerin birlikte çalışması gereken konuları ifade etmektedir. Bu senaryo gereği TRB2 bölgesi 2023 yılında temel ekonomik faaliyetlerini dönüştürmekte ve eşzamanlı olarak beşeri sermayesini güçlendirip mekânsal kalitesini artırmaktadır. Diyagramda sorun olarak işlenen eksenlerin Bölge Planındaki isimlendirmeleri sırasıyla “Yaşanabilir Mekanlar Ekseni” “Güçlü, Toplum Ekseni” ve “Ekonomik Dönüşüm ve Büyüme Ekseni” şeklindedir. Bahsi geçen 3 temel eksene ilişkin TRB2 bölgesi mevcut ve durumu ve plan stratejileri kavramsal/sektörel harita üzerinde dağılım, analiz ve karar odaklı olmak üzere ifade edilmektedir.