Bitlis Valiliği 2026 yılının son 4 ayında ilde gerçekleştirilen güvenlik ve asayiş olaylarında ilişkin bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Barış Soyal, İl Emniyet Müdürü Koray Şensoy ve Ahlat Sahil Güvenlik Komutanı Üsteğmen Osmancan Aydemir’in katıldığı açıklamada 2026 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarına ait çalışmaları ve elde edilen veriler basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, ülkemiz genelinde olduğu gibi Bitlis’te de sokakların ve evlerin huzurunu bozmaya çalışanlara fırsat verilmeyeceğini ifade ederek, terörle mücadeleden asayiş olaylarına, göçmen kaçakçılığında uyuşturucu kaçakçılığı başlıklarında elde edilen rakamları paylaştı.
Vali Karakaya, güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla bitme noktasına gelen terör örgütleri ile mücadelenin devam ettiğini belirterek, “Son 4 ay içerisinde Jandarma ve Emniyet birimlerimizin terör örgütlerine yönelik gerçekleştirdiği 1.011 Kırsal, 13 Şehir operasyonunda 25 şahıs gözaltına alınmış, gözaltına alınan bu şahıslardan 3 şahıs tutuklanmış, 4 şahsa adli kontrol tedbirleri uygulanmıştır. İlimiz kamuoyunu rahatsız eden terör örgütü propagandası yapmak suçundan ilgili kişiler hakkında gerekli tespitler yapılıp, adli makamlara bildirilmektedir.” Dedi.
Vali Karakaya, asayiş olaylarına da değinerek, şunları söyledi:
“Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda; 2025 yılının aynı dönemine göre aydınlanma oranında %3 artış gerçekleşmiştir. Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda ise %8 düşüş sağlanmıştır. Kesinleşmiş hapis cezası ile aranan 334 şahıs yakalanarak Ceza İnfaz Kurumlarına teslim edilmiş, ifade için aranan 1.417 şahıs yakalanarak gerekli adli işlemler yapılmıştır. Ruhsatsız Silah ve Silah Kaçakçılığı kapsamında 56 tabanca, 23 kurusıkı tabanca, 21 uzun namlulu tüfek ve 58 av tüfeği ele geçirilmiş, 198 şüpheli şahıs hakkında gerekli adli işlemler yapılmıştır.”
Karakaya, uyuşturucu ile mücadelede son 4 ay içerisinde yapılan operasyonlar ve ele geçirilen malzemelerle ilgili olarak, “Geride bıraktığımız son 4 ay içerisinde Uyuşturucu İmal ve Ticareti suçundan 31 operasyon icra edilmiş, 62 şahıs gözaltına alınmış, 48 şahıs tutuklanmış ve 6 şahsa adli kontrol tedbirleri uygulanmıştır. Uyuşturucu Kullanmak suçundan 190 olay meydana gelmiş, 191 şüpheli şahsa gerekli adli işlemler yapılmıştır. Gerçekleşen bu olaylar neticesinde 10 kg Metamfetamin, 31 kg Esrar ve 38 adet Sentetik Ecza hapı ele geçirilmiş, toplam 41 kg, 38 adet uyuşturucu madde yakalanmıştır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi korumak için Uyuşturucuya karşı mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir.” İfadelerini kullandı.
Bitlis’te siber suçlarla da mücadele edildiğini ifade eden Vali Karakaya, “2026 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ilimiz genelinde 985 Suç Unsuru Şahıs ve Hesap tespit edilmiş, ödeme Yasadışı Bahis ve Çevrimiçi Çocuk İstismarı kapsamında 31 operasyon gerçekleştirilmiş 104 şahıs gözaltına alınarak 68 şahıs tutuklanmıştır.” Şeklinde konuştu.
Trafik denetimi ve göçmen kaakçılığı ile ilgili bilgilendirmelerde de bulunan Vali Karakaya, “Trafik Denetimlerimizde, 2025 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 221 bin 3 araç denetlenmiş, 44 bin 507 araca işlem yapılmış, 2026 yılının aynı döneminde ise 228 bin 419 araç denetlenmiş, 32 bin 400 araca işlem yapılmış, 2025 yılında 691 okul servisi denetlenmiş, 67 servis aracına işlem yapılmış, 2026 yılında ise ayında 900 servis aracı denetlenmiş ve 74 araca gerekli işlemler yapılmıştır. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında ise geçtiğimiz son 4 Ayda; düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 48 operasyon gerçekleştirilmiş, bu operasyonlar sonucunda 15 şahıs tutuklanmış, 11 şahsa adli kontrol tedbirleri uygulanmıştır. Ayrıca 3 mobil göç noktasında 1.183 kişinin kimlik denetimi yapılmış, bu denetimler ve operasyonlarda 112 düzensiz göçmen tespit edilmiş, İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzce gerekli iş ve işlemler yapılmıştır.
Düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığıyla olan mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecektir.” İfadelerine yer verdi.
232 OKUL GÖREVLİSİ GÖREVE BAŞLADI
Vali Karakaya, okulların açılmasıyla birlikte 232 okul görevlisinin de işe başladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Emniyet ve Jandarma, İçişleri Bakanlığı özel güvenlik sertifikası bulunan 232 okul bahçe görevlisi görevlendirilmiştir. Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de sokaklarımızın ve evlerimizin huzurunu bozmaya çalışan kimseye fırsat vermeyeceğiz. Şehrimizin güvenliğini tesis etmek için gece gündüz demeden fedakârca çalışan emniyet, jandarma, istihbarat ve sahil güvenlik teşkilatlarımızın değerli mensuplarına teşekkür ediyorum.”
Asayiş
Ekonomi
Bitlis
Eğitim
Güncel
Adilcevaz
Kültür
Bitlis’te 4 Aylık Operasyon Bilançosu
Bitlis Valiliği 2026 yılının son 4 ayında ilde gerçekleştirilen güvenlik ve asayiş olaylarında ilişkin bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Muhabir: Vahit Olcay
Yorumlar




