Batman Valisi Ekrem Canalp, 2025 yılı verilerine göre kütüphanelerde ağırlanan toplam ziyaretçi sayısında Batman’ın İstanbul’un ardından Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığını açıkladı. Nüfusa oranlanan ziyaretçi sayısında ise Batman’ın açık ara ilk sırada bulunduğu belirtildi.
Vali Canalp, kentte kütüphanelere erişimi artırmak amacıyla yeni bir kütüphane modelini hayata geçirdiklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan ve farklı ülkelerde de kullanılan model kapsamında, kent merkezinde büyük bir kütüphanenin yanı sıra merkez dışında yaşayan vatandaşların da kolaylıkla ulaşabileceği yeni kütüphanelerin oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Batman’a 8 Yeni Kütüphane Planlandı
Batman Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle kentte kapsamlı bir kütüphane yatırımı başlatıldı. Proje kapsamında kent merkezine 4, ilçelere ise 4 olmak üzere toplam 8 büyük kütüphane kazandırılması planlandı.
Vali Canalp, planlanan 8 kütüphaneden 4’ünün hizmete açıldığını belirterek diğer 4 kütüphanenin de kısa süre içerisinde faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi.
Yeni kütüphanelerin hizmete girmesiyle birlikte Batman’da kütüphane kullanımının ve ziyaretçi sayısının daha da yükselmesi bekleniyor.
Nüfusa Oranla Türkiye’nin Zirvesinde
Batman’ın toplam kütüphane ziyaretçi sayısında İstanbul’un ardından ikinci sırada bulunduğunu belirten Canalp, nüfusa göre yapılan değerlendirmede ise kentin Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığını ifade etti.
Kütüphanelere yönelik yatırımların yalnızca kent merkezinde değil, ilçelerde ve çevre yerleşimlerde yaşayan vatandaşların da hizmetlere erişimini kolaylaştıracak şekilde sürdürüldüğü bildirildi.



