1. Haberler
  2. Manşet
  3. Hazıra alışan ayılar aç kalınca karavanlara dadandı

Hazıra alışan ayılar aç kalınca karavanlara dadandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haber:Vahit Olcay

Bitlis’in Ahlat, Tatvan ve Güroymak ilçe sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Gölü çevresindeki ayılar aç kalınca turistlerin karavanlarına dadandı.


Yaz boyunca insanlar tarafından elle beslenen ayılar adeta hazıra alışınca, kendi çabaları ile yiyecek bulamaz hale geldiler.
Nemrut’un maskot ayıları olarak da bilinen ayılar, kış mevsiminin yaklaşması ile aç kalınca ya birbirleri ile kavga ediyorlar yada kamp yapan turistlerin karavanlarına saldırıyor.
Karavanlar, yiyecek kokuları nedeniyle ayıların dikkatlerini çekiyor ve açlık hissettiklerinde insanlarla karşılaşma riskini artırıyor.


Yaz aylarında insanların elle besleyerek hazıra alıştırdığı ayılar, sonbaharın gelmesiyle birlikte yiyecek bulmakta zorlanmaya başladı.
Bu durum, ayılar arasında kavga ve gerginliklerin artmasına yol açarken, yiyecek bulmak amacıyla toplu halde turistlerin karavanına gelip zarar verebilmektedir.
Doğa üzerine gözlemler yapan Dr. Cihan Önen, insanların bu hayvanları besleyerek doğal yaşam döngülerine müdahale etmesinin ciddi sonuçlar meydana getirebildiğini belirtti.
Önen, “Ayıların doğal beslenme alışkanlıklarından uzaklaşması, hem insanların güvenliği hem de bu canlıların yaşamı için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Bu yüzden doğadaki hayvanların beslenmemesi ve doğal ortamlarına müdahale edilmemelidir. Ayrıca yetkililerin ve uzmanların uyarılarının dikkate alınması gerekir” dedi.

Hazıra alışan ayılar aç kalınca karavanlara dadandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bitlis Doğru Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin