Bitlis Film Festivali kapsamında kente gelen ünlü iç hastalıkları ve beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, Bitlis’in tarihi çarşısında vatandaşlarla buluşarak eşsiz Bitlis balı ve şifalı bitkiler üzerine dikkat çekici bir söyleşi gerçekleştirdi.
Bitlis’in hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilen bitkilerini tanıtan Dr. Saraç, aloe vera bitkisini andıran yayla mezununu “tam bir C vitamini deposu” olarak nitelendirdi. Ayrıca, gari otunun şifa dolu etkilerine, kenger bitkisinin iştah açıcı ve kan şekeri dengeleyici özelliklerine değindi.
Bitlis balının yanı sıra bölgenin cevizi ve fındığının faydalarına dikkat çeken Saraç, bu doğal ürünlerle hazırladığı canlı kür ve cilt maskelerinin sivilce ve kırışıklıklara iyi geldiğini belirtti.
Özellikle Mutki dutunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kansızlığa karşı etkili olduğunu vurgulayan Dr. Saraç, Bitlis balının eşsizliğine ayrıca dikkat çekti. Yoğun kar yağışlarıyla birlikte dağlardan süzülen mineralli suların, sanayileşmeden uzak, temiz doğayla buluştuğunu ve bu ortamda arıların, zengin çiçek florasından topladıkları polenlerle yüksek kaliteli bal ürettiğini ifade etti.
Dr. Saraç, “Ağır metal, sanayi kirliliği ve ekolojik tehditlerin olmadığı bu bölgede üretilen Bitlis balı, doğal bir antiviraldir. Virüslere karşı güçlü bir koruyucudur,” dedi.
Dr. Saraç ayrıca yörede yaygın olarak bilinen cağ ve çiriş otunun da faydalarını anlattı.
Programı düzenleyenlere teşekkür eden Dr. Saraç, Bitlis’in doğasını ve şifalı ürünlerini daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı bulduğu için memnuniyetini dile getirdi.